Hur mycket kostar det att plugga utomlands?

Sverige kan vara kallt och grått ibland så många människor drömmer sig gärna bort till varmare länder eller bara lite miljöbyte från Sverige. Vill du ha ett annat klimat men ändå fortsätta studera så kan du faktiskt ta med dig studierna utomlands och samtidigt få ihop en drös med erfarenhet genom kulturbytet och möte med många nya människor. Hur mycket kostar det att plugga utomlands? är det många som frågar sig. Det första du behöver göra är att välja det land du vill studera i och en skola som faktiskt har din utbildning.

Räkna ihop alla kostnader först

Har du valt det land du vill studera i? Toppen! Då är det dags att börja planera. Kolla upp vad för slags valuta som används i det land du vill plugga i och sök på internet vad kostnaderna oftast ligger på. Ska du iväg och plugga till ett billigare land att leva i, som till exempel Indien eller Indonesien, så kan du räkna med att kostnaderna lär bli lite mindre men ska du iväg till ett lite dyrare land så är det bra att ha en bra budget innan du ska iväg.

Vad kostar dig pengar när du studerar? Mat, boende, flygbiljetter, studiemedel och övriga kostnader är det man bör ha mest fokus på. Men du behöver inte ha sparat ihop allt själv innan du far, har du möjlighet kan du ta studielån av CSN för utlandsstudier och på så sätt minska utgifterna när du vistas utomlands. Kostnaderna skiljer också givetvis på hur länge du tänkt plugga, vad du ska plugga, hur du ska bo och som jag tidigare nämnt i vilket land du ska plugga i.

Hur mycket kostar det att plugga utomlands?

Vad är det som kostar?

Hur mycket kostar det att plugga utomlands? Vad är det som kostar? Kursavgift, kursmaterial, visum, försäkring, resekostnader, boende, mat och nöjen är kostnaderna du kommer behöva lägga pengar på. Mycket av dessa kostnader kan du dra av om du har studielån eller att ha ett jobb på sidan om kan också givetvis hjälpa. Vill du komma undan billigt så är det absolut värt att åka till ett land som är billigare.

USA, Frankrike och Australien är de populäraste länderna att åka och studera i, men de är också de dyraste länderna att studera i. Kostnaderna totalt för ett års pluggande i något av dessa länderna kan du behöva betala mellan 100 000 – 200 000 kronor för ett år studerande. Åker du istället till länder som Indien eller Indonesien så kan du komma mycket lägre. Allt beror också givetvis helt på ditt levnadssätt och hur du spenderar dina pengar.

Kostnaderna kan vara helt olika

Frågan var, hur mycket kostar det att plugga utomlands? Allt beror helt och hållet på din situation och hur mycket du känner att du vill spendera! Vill du gå på universitet i ett annat land kostar det givetvis mer, vill du studera ett språk eller endast gå några kurser så blir det billigare. Bor du på hotell blir det dyrare, bor du på vandrarhem eller delat hem så blir det billigare. Lagar du egen mat hemma, då blir det billigare och vise versa. Om du vill klara dig på en viss budget, så kommer du kunna göra det om du bara vill!